Okolina  hotela  Park

 

U neposrednoj blizini su mnoge atrakcije i prirodne lepote: Fruška gora sa svojim nadaleko poznatim manastirima i vinarijama, čuvena banja Vrdnik, lovište Karakuša, prirodni rezervat Zasavica i mnoga druga izletišta. Samo 2 km od hotela Park je predivna prirodna oaza Borkovac sa jezerom, šumom sa trim stazama, etno restoranima i novootvorenim olimpijskim bazenom.

 

 

 

MOGUĆE  POSETE  I  IZLETI

 

Hotel Park je idealno lociran za mnoge posete i izlete do obližnjih atrakcija i prirodnih lepota. Samo 30 minuta od Beogradskog aerodroma a u podnožju predivne Fruške Gore, najlepšeg nacionalnog parka u Srbiji. Samo 2 km od hotela je prirodna oaza Borkovac, sa svojom  šumom i jezerom. 20-ak minuta od hotela Park su najpoznatiji Fruškogorski Manastiri i najpoznatije Fruškogorske vinarije. Samo 15 minuta od hotela je poznata Banja Vrdnik a samo 40-ak minuta od hotela su Sremski Karlovci, najromantičniji gradić u Srbiji. Ta izuzetna lokacija hotela Park omogućava posete i izlete koji su prijatni, osvežavajuci i nezamarajući.

 

BORKOVAC - ŠUMA I JEZERO

 

 

Na samo 2 km od hotela Park (20-ak minuta prijatnog hoda) nalazi se oaza prirode - izletište Borkovac sa šumom i jezerom.  Kroz šumu vas vode pešačke i trim staze.  Kroz samu gustu šumu protiče i jedan od tri  potoka na kojima leži Ruma. Tu su i etno restorani i nedavno otvoren olimpijski bazen. Prelepo jezero, obima 5 km, se hrani svežim vodama sa padina Fruške Gore. Velike mogućnosti za odmor i rekreaciju. 

 

 

PAVLOVAČKO JEZERO

 

Pavlovačko jezero i kuća Novaka Đokovića

 

 

 

Na samo 10-ak minuta od Hotela Park, na južnim padinama Fruške gore nalazi se Pavlovačko jezero, popularna destinacija koja poslednjih godina privlači sve više znatiželjnika i ljubitelja prirode, a na čijim obalama su kuće mnogih uspešnih ljudi, među njima je kuća Novaka Đokovića.

 

BEŠENOVO JEZERO

 

   

U blizini manastira Bešenovo, jedinog fruškogorskog manastira koji su podigli Nemanjići, priroda je podarila ono što najbolje ume - predivno jezero azurne boje. Oivičeno belim kamenom i crvenom zemljom jezero podseća na neke od najlepših uvala Mediterana pa je tako postalo omiljena destinacija lokalnog stanovništva ali i putnika prolaznika željnih predaha u prirodi i osveženja. Zbog svog nesvakidašnjeg okruženja izvanrednih lepota jezero je često inspiracija umetnicima ali i filmskim ekipama. Jezero predstavlja jedno od najlepših i najčistijih kupališta u Srbiji čijoj vodi pripisuju i lekovitost. 

 

FRUŠKOGORSKA STAZA ZDRAVLJA

 

Rekreativno pešačenje stazama zdravlja. Posete lokacijama koje su nedostupne vozilima. Branje lekovitog bilja – zova, divlje kupine, hajdučka trava, sremus (“ubica otrova”), lavanda itd.

 

Mogućnost okrepljenja u manastiru. Izloženost lekovitoj ruži vetrova i blagotvornoj mirisnoj terapiji lipovih šuma. Blizu hotela Park je jedna od najlepših staza zdravlja – od Manastira Novo Hopovo do Manastira Staro Hopovo u dužini od oko 2 km. Na tom potezu Fruška Gora je prelepa – imali smo komentare “…Lepše od Toskane…”.

 

Posle takve osvežavajuće i podmlađujuće rekreacije ručak u Etno restoranu ili degustacija vina sa zakuskom zaista prijaju.

 

 

 

 ,, Idelan način da se restartujete i napunite baterije. Ne znamo da li nam je više prijala uzbudljiva šetnja fruškogorskim stazama ili prizori koje šetnja pruža. Definitivno topla preporuka svakome,, !

Aleksandra i Dejan , Beograd

 

 

FRUŠKOGORSKI MANASTIRI

 

Na samo  20-ak minuta od hotela Park nalaze se najznačajniji manastiri “Srpske Svete Gore”, kako mnogi nazivaju Frušku Goru. Obilazak četiri Fruškogorska manastira zapocinjemo u manastiru Grgeteg, zadužbini Zmaja Ognjenog Vuka, po svojoj arhitekturi jednim od najlepših manastirskih zdanja. Samo nekoliko kilometara od Grgetega, u miru i tišini Fruškogorskih šuma, dugo već stoluju manastir Staro Hopovo i manastir Novo Hopovo,  vekovima čuvajuci mošti Teodora Tirona, dela Dositeja Obradovića i bogatu kulturno-istorijsku riznicu. Za kraj, upoznajte najznačajniji od 17 Fruškogorskih manastira – Krušedol, zadužbinu poslednje srpske despotske porodice Branković. Mogućnost kupovine lekovitih i organskih proizvoda koje proizvode monasi.

 

Moguce je organizovati ručak ili večeru u jednom od nadaleko cuvenih Fruškogorskih manastira. Doživite jedinstveni ambijent i tišinu i  poseban ugodjaj i prenesite se u daleku prošlost. To će vam  ostati u sećanju kao jedan nezaboravan doživljaj.


SREMSKI KARLOVCI I STRAŽILOVO

 

 

Sremski Karlovci su verovatno najšarmantniji i najromantičniji gradić u Srbiji. Nalaze se samo 40-ak minuta od hotela Park, na obali Dunava. Stara sremska varoš svojom raskošnom arhitekturom i spomenicima kulture godinama oduševljava posetioce. Ovaj uzbudljiv izlet vas vodi kroz šarmantni gradić Irig, pored Vinske Kuće Kovacević, uzbrdo kroz živopisne predele Fruške Gore, sve do vrha,  i onda nizbrdo do Petrovaradina gde skrećemo desno ka Sremskim Karlovcima. U Sremskim Karlovcima vas očekuje razgledanje baroknih fasada Gradskog Trga, Fontane 4 Lava, stare Gimnazije i predivne Saborne Crkve. Vreme za predah na predivnom centralnom trgu.Preporučujemo da probate čuveni švapski kolač Kuglof. Onda kratka šetnja uzbrdo do Muzeja Meda. Nastavljamo kroz bujno zelenilo do Stražilova, mesta večnog počinka Branka Radicevića, jednog od najvećih srpskih romantičara. Poseta vidikovcu pesnika Duška Trifunovića, odakle puca pogled na zvonike karlovačkih katedrala i prelepi Dunav.

 

KRUŠEDOL I SREMSKI KARLOVCI

 

 

Upoznajte najznačajniji od 17 Fruškogorskih Manastira i najromantičniju varoš u Srbiji. Preko južnih padina Fruške Gore dolazimo do čuvenog Manastira Krušedol, zadužbine poslednje srpske despotske porodice Branković. Manastir je izuzetno impresivan i spolja i iznutra. Mogućnost kupovine lekovitih organskih proizvoda koje proizvode monasi. Nastavljamo kroz živopisne predele prelepe Fruške Gore i stižemo u Sremske Karlovce. Ova predivna Sremska varoš svojom raskošnom arhitekturom i spomenicima kulture oduševljava posetioce. Slobodno vreme za razgledanje kitnjastih fasada Gradskog Trga, Fontane 4 Lava, stare Gimnazije i impozantne Saborne Crkve. Posetite Muzej Meda, opustite se u jednom od kafea na trgu i probajte čuveni švapski kolač Kuglof koji je, uz Bermet, najbolji suvenir ovog grada.

 

SREMSKA MITROVICA - CARSKA PALATA SIRMIUM

 

 

20-ak minuta od hotela Park, na obali Save, nalazi se Sremska Mitrovica, na mestu starog Rimskog grada. Tu su ostaci antičkog grada Sirmiuma, poznatog kao “slavna majka svih gradova”. Veliki broj Rimskih Careva je rodjeno upravo ovde. Prošetajte sa vodičem stazama nekadašnje Carske Palate. U okviru kompleksa Sirmium je bar sa pogledom na iskopine gde možete da predahnete uz piće. Nakon posete Carskoj Palati sledi poseta Muzeju Srema, čuvaru tradicije i istorije Srema, kao i poseta Sabornom Hramu i arheološkim iskopinama na Žitnom Trgu.

 

ZASAVICA - SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE

 

 

Zasavica je zaštićena kao specijani rezervat prirode. Mirna i pitoma klima, omogućila je opstanak brojnom i raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu. Kako bi taj svet bio očuvan sama Zasavica i njeno priobalje 1997. godine stavljeno je pod zaštitu države , kao prirodno dobro  kategorije od izuzetnog značaja. Prostorom dominira rečni biotop, koga čini rečica Zasavica i pritoka Batar u ukupnoj dužini od 33 km. U ekološkom nizu smenjuju se vodeni i močvarni ekosistemi sa fragmentima poplavnih livada i šuma. Ukupna površina rezervata je 1825 ha. Kičmu rezervata čine vodena površina kanala Jovac i Prekopac, kanalisan i prirodni tok potoka Batar, kao i sama rečica Zasavica, koja preko kanala Bogaz ima direktnu vezu sa rekom Savom.

 

etno  restorani, vinarije , salaši, manastiri i piknici

 

U neposrednoj blizini hotela Park su poznate Fruškogorske vinarije, nadaleko čuveni srednjevekovni manastiri, etno restorani i autenticni sremski salaši. Velike mogucnosti da svom Tim Bildingu dodate prijatan doživljaj koji ce učesnici da pamte; nezaboravno veče uz veselu muziku tamburasa, relaksirajući piknik u prirodi, degustacija vina i organskih kozjih sireva ili čak obed u posebnom ambijentu jednog od manastira. Ovde pominjemo samo neke od tih mogućnosti. 

 

 

Restoran lugarnica

 

 

Ovaj šarmantni restoran se nalazi samo oko 15 minuta od hotela Park na sunčanim (južnim) obroncima Fruške Gore. U neposrednoj blizini je manastir Mala Remeta a ceo ambijent odiše posebnim mirom. Osim tradicionalnih sremskih jela sa roštilja specijalitet restorana je divljac - špikovani srneci but, kobasice od divljači i paprikaš  od divljači.

 

DJURINA VODENICA

 

 

Na samo  5 km od hotela Park, nedaleko od severne obale Borkovačkog Jezera, nalazi se predivan salaš Deda Djurina Vodenica. U srcu salasa je vodenica stara oko dva veka, zasticena kao spomenik kulture.  Potok,  koji je nekad pokretao vodenicu, protice kroz salas i uliva se u jezero. U njegovoj bistroj vodi mogu se videti ribe. Okolo je bujno zelenilo koje i usred najvecih vrucina daje osvezavajucu hladovinu. Celo imanje, koje se prostire na preko 20 hektara, je jedna predivna oaza prirode. Tu su vinogradi i voćnjaci i koze i ovce i egzoticna zivina i patke predivnih boja.  Ambijent je predivan. Cist i blag fruskogorski povetarac i zivopisna priroda su sami posebi dovoljni. Ali ukusna domaća organska hrana, domace rakije i vina koje se tu proizvode i ljubazni domaćini učiniće da pozelite da nikada ne odete. Salaš je privatno imanje koje nije otvoreno za posete ali hotel Park u saradnji sa vlasnicima omogava svojim gostima posetu i uzivanje.

 

 

FARMA KOZA gorski

 

Udaljeno samo 15-ak minuta od hotela Park ovo gazdinstvo se nalazi u selu Jazak. Ovde jos iz starina postoji tradicija pravljenja kozjeg sira. Padine Fruške gore, prekrivene šumom, livadama i pašnjacima, od davnina su izvor zdravlja. Oko 700 vrsta lekovitog bilja raste na Fruškoj Gori.  Organski kozji sirevi ove farme su dobijali mnoge nagrade. Jedinstvena prilika da vidite stada koza kako slobodno uzivaju u zelenim pašnjacima i da probate neki od specijaliteta kuće,  kao napr. kozji sir u hrastovini ili vinski kozji sir. Uz degustaciju se sluze Fruškogorska vina. 

 

restoran krušedolka

 

Restoran Krušedolka se nalazi na uzvišici iznad drevnog manastira Krušedol. Prelepa priroda oko restorana i prijatan ambijent u restoranu. Velika terasa ispred restorana sa pogledom iz visine na manastir i na zelene obronke Fruske Gore. U meniju je tradicionalna srpska kuhinja uz domaca vina. Vecera uz pice i tamburaše je nezaboravan dozivljaj. Moguće je kombinovati posetu manastiru i ručak ili večeru u restoranu. Manastir svakako vredi posetiti. Krušedol je zadužbina despota Djurdja Brankovica i jedan od najznacajnijih Fruškogorskih manastira. 

 

ETNO KOMPLEKS ZMAJ OD NOĆAJA

 

Ovo slikovito autenticno “Etno Zdanije” udaljeno je oko 30 minuta od hotela Park.

Domacin je potomak legendarnog Vojvode Čupića, “Zmaja od Noćaja”, jednog od najčuvenijih junaka Prvog Sprskog Ustanka. Ocekuje vas topla dobrodošlica. Domaćin obično dočekuje goste veselim zvucima harmonike. U jednoj sobi ovog impresivnog etno kompleksa izlozene su slike i predmeti vezani za slavnog Vojvodu.

 

 

 

Vinarija deurić

 

Okružena nepreglednim plantažama jabuka i  vinogradima Vinarija Deurić je jedna od najsavremenije opremljenih vinarija Fruške Gore. Sa gornjeg sprata centralne kule puca pogled na jug preko Save sve do Mačve i planine Cer. U okviru vinarije je i restoran gde moze da  se organizuje ručak ili večera za grupu. Udaljenost od hotela Park – samo 10-ak minuta.

 

 

vinarija Mačkov podrum

 

Ova stara, tradicionalna vinarija se nalazi samo 10-ak minuta od hotela Park, na ulazu u živopisnu Fruškogorsku varoš Irig. Mačkova Vinska Kuća se nalazi u kompleksu vinarije i izgradjena je u tradicionalnom Sremačkom-Fruškogorskom stilu. Pored degustacija Mačkovih vina i obilaska vinarije sa stručnim licem moguce je za grupu organizovati ručak ili večeru, sa tamburašima ili bez muzike.

 

 

Vinska kuća kovačević

 

U okviru Vinarije Kovačević posluje i  restoran koji se  nalazi na Iriskom putu, pri samom vrhu Fruške Gore. Priroda oko restorana i pogled na juzne padine Fruške Gore su predivni.  Restoran uziva odlicnu reputaciju. Svideće vam se i ambijent i ponuda i usluga. Kao što je i očekivati, služe se samo vina Kovacević.

 

 

VINARIJA KIš

 

Ova stara porodicna vinnarija iz Sremskih Karlovaca je verovatno najpoznatija vinarija na severnoj strani Fruske Gore. Prema njihovoj tradiciji porodica  Kis je kupila svoj prvi vinograd jos daleke 1801. godine.  Vina Kis su dobila brojna priznanja i nagrade a njihov aromaticni Bermet (dezertno vino) je nadaleko cuven. 

 

FRUŠKOGORSKI  VINSKI PUT

Tri vinarije i degustacija vina uz zakusku

 

 

Prošlo je vise od 1700 godina od kada je rimski car Marko Aurelije Probus, rođen u Sirmiumu (današnja Sremska Mitrovica ) zasadio prvu vinovu lozu na padinama Fruške Gore u selu Neštin. Panonsko zemljište, pogotovo na južnoj, sunčanoj strani Fruške Gore, vekovno iskustvo u pravljenju vina i tradicionalne tajanstvene recepture učinili su da se žitelji Srema smatraju među najveštijim vinogradarima i vinarima. Danas Fruška Gora broji više od 60 porodičnih vinarija. Mi vam predlazemo obilazak tri najznačajnije vinarije na južnim padinama Fruške Gore – vinarije Deurić, Kovacević i Mačkov Podrum. Sve tri su blizu hotela Park što čini ovaj izuzetan dozivljaj prijatnim i nenapornim.

 

Kroz slikovite pejzaže stižemo u bajkovito seoce Mala Remeta gde započinjemo našu Fruškogorsku avanturu posetom porodičnoj vinariji Deurić. Organizovana na najsavremeniji način i okružena nepreglednim vinogradima i plantažama jabuka ova vinarija ostavlja jak utisak. Sa gornjeg sprata glavne zgrade puca pogled na jug preko Save sve do Mačve i planine Cer. Upoznaćete se sa istorijom kuće, poslušati uzbudljive vinske priče i saznati više o najpoznatijim etiketama ove impresivne vinarije.

 

Nastavljamo kroz pitome fruškogorske predele i stizemo do Iriga, na čijem ulazu je jedna od najpoznatijih vinarija u Srbiji – Vinarija Kovacević. Vinarija porodice koja se uzgajanjem vinove loze bavi duže od 100 godina. Danas iz ove vinarije dolaze neka od najkvalitetnijih i često nagrađivanih vina u Srbiji i u širem regionu. Saznaćete o istoriji i upoznaćete se sa najvažnijim  etiketama ove renomirane vinske kuće.

 

 

Nedaleko, takodje na ulazu u Irig, je nasa sledeća poseta, Vinarija Mačkov Podrum – www.mackovpodrum.co.rs  Još jedna dugogodišnja porodična tradicija – jos od 1800-ih godina. Opustićemo se u autentičnom sremačkom ambijentu Mačkove vinske kuće. Od ljubaznih domaćina čućemo neke uzbudljive vinske priče. Ako imamo sreće upoznaćemo vlasnika vinarije, nadaleko poznatog gospodina Savu Jojića, jednog od svetskih poznavalaca vina. On voli da priča sa posetiocima i on će vam objasniti zašto je njihov moto Znati Piti – Znati živeti.  Ovde nas očekuje degustacija nekoliko njihovih vina uz hladnu zakusku.

 

 

U svakoj vinariji moguće je kupiti vino po cenama znatno nižim nego u radnji.